Complexul Arheologic Daco-Roman de la Porolissum

Se întinde pe o suprafaţă de 500 ha şi se găseşte pe teritoriul mai multor sate: Jac , Brebi, Moigrad, Ortelec şi Stâna. Castrul roman se găseşte pe teritoriul satului Jac, însă accesul turiştilor se face prin satul Moigrad. Distanţa de la şoseaua Zalău – Creaca- Jibou până la complexul arheologic este de 3,5 km.

Castrul roman de la Porolissum a reprezentat unul dintre cele mai importante centre ale Daciei Romane. Castrul roman a fost construit în jurul anului 106 d. H., pe lângă aşezarea dacică de la care a preluat şi numele. În jurul acestuia s-a dezvoltat un sistem defensiv constând în valuri, ziduri, şanţuri de apărare şi o serie de castre mai mici. Porolissum a devenit şi un important centru administrativ, economic şi civil, iar aici se găsea atât populaţia dacică locală cât şi coloniştii romani. Datorită forţei sale militare, Porolissum a fost cheia de boltă a apărării Daciei de nord-vest. Probabil, a fost şi capitala Daciei Porolissensis. Porolissum a fost un puternic centru de răspândire a romanităţii, atât în provincie cât şi în afara ei.

Printre elementele castrului care au fost reconstituite, atrăgând atenţia unui mare număr de turişti, se numără : Porta Praetoria şi Amfiteatrul roman.

Porta Praetoria constituia calea de acces cea mai importantă în castru, ea fiind de fapt intrarea rezervată oficialilor. Aceasta este singura reconstituire de acest gen din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Amfiteatrul roman de la Porolissum este cea mai mare clădire publică din Dacia Romană. Aici se organizau cu ocazia unor zile festive spectacole pentru distracţia populaţiei, lupte de gladiatori, vânătoare de animale, acrobaţii, teatru sau chiar execuţii publice.